Lezingen door leden en gasten van de VERON afdeling Eindhoven (A13)

Van idee naar PCB door Sjef, PE5PVB

Lezing 5 op maandag 20 november 2023, stond in het teken van PCB ontwerpen. Sjef, PE5PVB gaf uitleg middels een live demo hoe hij van een idee en een schema komt tot een PCB, als dan niet kant en klaar bestuct, van een PCB fabriek in Europa of Azië.
Sjef maakt hiervoor zelf graag gebruik van het programma KiCad en heeft zijn tips en tricks met ons gedeeld. Gezamenlijk hebben we een eenvoudig printje gemaakt van een RF versterker tot 6 GHz. Helemaal HF Proof is het ontwerp niet; dat was ook niet het doel van deze demo maar middels diverse vragen werden we allemaal wijzer in de wereld van printontwerpen.

Het ontwerp dat we in elkaar hebben gezet is HIER te vinden (Gerber)

Sjef bedankt voor je interessante uiteenzetting!

 

Experimenten met optische communicatie door Joris, PE1GLX

Lezing 4; op maandag 16 oktober 2023 stond in het teken van communiceren met licht. Een techniek die zelfs al ouder is dan communicatie via radiogolven zoals we deze nu gebruiken.
Joris, PE1GLX is al enige tijd bezig met experimenten op dit gebied en deelde zijn ervaringen. Een interessante lezing waarbij ook praktijk voorbeelden aan bod kwamen.

D-ATV Demonstratie

18 september 2023 hebben we kunnen luisteren én kijken naar een D-ATV (Digitale Amateur TeleVisie) demonstratie met toelichting door Henk, PA3GUO samen met Joris, PE1GLX en Rob, PE1ITR. Sjef, PE5PVB had een TV scherm met livestream van de lokale ATV repeater opgezet om zo live te kunnen zien wat er werd uitgezonden op PI6EHV. Het was een interessante demonstratie met praktijk situaties en live demo’s.

De presentatie van Henk is tevens beschikbaar gesteld om nog eens terug te kunnen lezen. DATV_HenkHamoen_PA3GUO_SEP_2023

Corné (PD4C) en Ralph (PA1RB) over IoT and LoRaWAN

Op 22 mei 2017 hebben Corné (PD4C) en Ralph (PA1RB) een lazing verzorgd over Internet of Things (IoT). Daarbij hebben zij meer in het bijzonder stilgestaan bij de LoRa modulatietechniek in de 800 MHz ISM band en de daarop gebaseerde LoRaWAN network standard.

Als onderdeel van het programma hebben zij ook een aantal praktische demonstraties gegeven waaruit blijkt dat het niet al te ingewikkelsd is om hier zelf mee aan de slag te gaan. In heel Nederland, en zeker in de omgeving van Eindhoven heeft The Things Network een LoRaWAN network operationeel dat gratis te gebruiken is.

De slides van de lezing zijn hier terug te vinden.

flitslezingen voorjaar 2017

Op 24 april 2017 is er op de verenigingsavond weer een sessie met flitslezingen geweest, nadat we hier vorig jaar veel positieve reacties op hebben gehad.

Tijdens deze avond worden er meerdere korte lezingen/presentaties gedaan van elk maximaal 15 minuten. Daarmee is het onderwerp dat wordt besproken nogal beperkt, maar is er juist ruimte om kleine verhalen en ervaringen met iedereen te delen. Tijdens de flitslezingen van 24 april, waren er 3 gepland:

  • digitale FM met C4FM door Bert PB0P
  • Ionogrammen en het sprookje van de heilige MUF door PA0DLO
  • Verbindingen maken via vliegtuig reflecties door Rob PE1ITR

Ook op deze avond zijn weer veel positieve reacties ontvangen.

Hieronder zijn enkele foto’s te zien, en ook de presentatie van Rob PE1ITR met de bijbehorende audio files zijn hier te downloaden.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En hieronder zijn de audiofiles en de presentatie Verbindingen via vliegtuigreflecties op VHF en hoger van Rob PE1ITR terug te horen en lezen

 

 

PA0KLS over de capacitieve elektro­statische voltmeter

Op de clubavond van 12 december 2016 kwam er uit de nalatenschap van Otfried Lührs, PAØKVN een groot model paneelmeter onder de hamer. Het was een voltmeter, 500 Volt volle schaal, maar op de schaal stond een merkwaardig teken.

Onze onvolprezen veilingmeester Kees, PE1BEY zag daaraan meteen dat het een capacitieve elektro­statische voltmeter moest zijn, maar er was geen belangstelling voor.
Na afloop van de veiling vroeg Klaas, PAØKLS of hij hem mocht “hebbuh”. Dit is een type dat je zelden tegenkomt en “open maken en kijken” is dan het eerste dat in hem opkomt.

Naar aanleiding daarvan heeft hij via e-mail een intensieve discussie gehad met onze rastechneuten Frans PAØFVE en Bob ON9CVD, want inderdaad, hier is wel het een en ander over te vertellen. Tijdens de huishoudelijke vergadering van de Veron afd Eindhoven, (waarin we ons stemgedrag voor de VR2017 hebben bepaald) heeft Klaas zijn bevindingen rond deze meter gedeeld.

Het is erg interessant om te zien dat deze meter zowel DC als (50Hz) AC nauwkeurig de gemiddelde waarde aangeeft.

PA0M – knutselaar

Op 26 september 2016 heeft Thieu PA0M laten zien hoe hij door de jaren heen allerhande kleine bouwsels heeft gemaakt, die vaak een concept mooi laten zien en met eenvoudige middelen een meting of radioactiviteit mogelijk maken. Tijdens deze avond kregen 18 bezoekers een overzicht van deze bonte verzameling van leuke en vooral praktische knutsels!

Hier kun je de presentatie nog eens doorbladeren: kuntselaar16

pa0m_knutselaar

 

 

ON6CC en PA3EWP over de Iran DXpeditie

Op 22 februari 2016 hebben Marc ON6CC en Ronald PA3EWP een mooie presentatie gegeven over hun belevenissen tijdens de Iran DXpeditie. Het was indrukwekkend om te zien hoe een team van 10 radioamateurs een vijftal stations naar een lastige lokatie (het eiland Kish in de Perzische golf) weet te krijgen om daar een behoorlijke tijd radio actief te zijn (68000 QSO’s).  Tijdens dergelijke activiteiten gaat zelden iets gemakkelijk of eenvoudig en moet alles vooraf en soms ter plaatse worden geregeld en uitgevonden. En vaak gaat het dan niet over hobby gerelateerde zaken als douane, veiligheid etc.

ON6CC_1 ON6CC_2Na de presentatie was er voldoende ruimte voor de nodige vragen/antwoorden, waarbij met name de operating practice van ruim aan bod kwam. Door de zeer ruime ervaring van dit contest team (Ronald probeert ongaan eveer vier DXpedities per jaar mee te doen), was het erg leerzaam om inzicht te krijgen in de do’s and don’ts vanuit de perspectieven van de DXpeditie en de radioamateur die “thuis” zit. Deze informatie is overigens ook goed gedocumenteerd in het boekje Operating Practice door ON4CC  wat op zijn website is te vinden.

 

Teletron T813 ombouw met Arduino besturing

Op maandag 23 november 2015 heeft Jan (PE1CID) een bijzonder interessante en goed bezochte lezing gehouden over het geschikt maken van de Teletron T813 mobilofoon voor amateurgebruik. Daarvoor heeft hij een op Arduino gebaseerde besturing toegevoegd. Jan is hierbij ondersteund door zijn broer Henk (PE1CIC) die de hardware voor zijn rekening heeft genomen.

Lees meer

PA0IB over een breedband magnetische loop voor ontvangst

Op 22 juni 2015 laat Steef PA0IB ons in een presentatie alles zien over de breedband magnetische loop antenne voor ontvangst van 10 kHz tot 33 MHz zoals hij die heeft ontwikkeld. Dit ontwerp is gebruikt voor de webSDR ontvangers op de TU/e en binnenkort bij de Fontys Hogeschool te Eindhoven. Tijdens deze presentatie onstond interesse voor het nabouwen van dit ontwerp, waarover hopelijk snel meer nieuws volgt.

 

22JUN2015_PA0IB_4 22JUN2015_PA0IB_3 22JUN2015_PA0IB_2 22JUN2015_PA0IB_1