Alle overige berichten van de VERON afdeling Eindhoven (A13)

Flitslezingen najaar 2019

Maandagavond 21 oktober 2019 heeft er weer een sessie met flitslezingen plaatsgevonden. Vanwege de variëteit aan onderwerpen blijft de flitslezing avond een graag bezochte bijeenkomst. Dit was dan ook duidelijk te zien aan het bezoekersaantal.

Deze sessie bestond uit de volgende lezingen:
Rens Wouterse, PD1LAW – 3D printen voor de hobby
Rens Wilde, PE1LGW – (goed/goedkoop) gereedschap is het halve werk
Rick Wesselink, PE2AAB – SOTA (Summits On The Air)
Joris Vrehen, PE1GLX – ‘’De Knop’’. SDR bedienen met hardware

De presentaties zullen hier beschikbaar worden gemaakt ter naslag door op het betreffende onderwerp te klikken

Lima SDR zelfbouw project – door Bertus PE1KEH en Eric PA2EON

Het is tijdens de zondagochtend ronde al verschillende malen genoemd, nu ook de details op onze website: binnen de afdeling Eindhoven zijn PA2EON (Eric) en PE1KEH (Bertus) begonnen met de introductie van een gezamenlijk zelfbouw project genaamd ‘Lima SDR’.

Na deze introductie is in overleg met de ontwikkelaar DL9WB (Bernd) besloten om een Nederlandse website in te richten die dit project in de komende maanden gaat ondersteunen. Op de website met de URL http://www.lima-sdr.nl (in een later stadium ook https://) kunt u aanvullende informatie vinden die u het zelfbouwen van de Lima SDR zendontvanger moet vereenvoudigen.

Op de website is niet alleen technische informatie beschikbaar, maar als u zich aanmeld ( vraag wel wel even een toegangscode aan ) kunt u deelnemen aan het forum, eventueel materiaal beschikbaar stellen en uw opgedane kennis delen aan de hand van eigen foto’s of opmerkingen die tot doel hebben het project te doen slagen.

U hoeft niet lid te zijn van de VERON afdeling A13 Eindhoven om deel te nemen aan dit zelfbouwproject. Mocht u al eerder een Lima-SDR ontvanger of zender gemaakt hebben dan horen we graag wat uw bevindingen waren. Dan zullen we dit vermelden op de betreffende hard- of software pagina’s op de website (we proberen altijd de bron van de informatie erbij te vermelden).

SAQ Grimeton ontvangen met SDR door Geeuwke PG3B

Op 27 november 2017 heeft Geeuwke PG3B bij ons vertelt over zijn ervaringen met het ontvangen van VLF zoals DCF77, en SAQ Grimeton met SDR, waarbij ook een mooi overzicht is gegeven van dit mechanische zendstation. Bovendien is het ook nog operationeel; er worden een paar maal per jaar uitzendingen verzorgd.

Bijzonder is dat de uitzendingen van dit station heel eenvoudig ontvangen kunnen worden met de meest elementaire vorm van SDR (Software Defined Radio). Er wordt getoond hoe dit kan worden gerealiseerd met een PC of een laptop met een SDR-programma, waarbij het signaal van een antenne via de audio-ingang van de laptop of PC wordt aangeboden.

Tijdens de presentatie van Geeuwke zijn een aantal verwijzingen gemaakt, die hieronder zijn opgenomen:

De werelderfgoedlijst Unesco 2004
presentatie over het SAQ station van  G. Beckmann  DK6NI
De originele SDR software van Johan Bodin    SM6LKM
De SDR software zoals uitgebreid door Roland Frölich
N.B. klik onderaan op de pagina op het linkje : files
En het artikel van Pieter-Tjerk de Boer PA3FWM over de MiniWhip in het Electron van januari 2014

Start nieuwe opleiding tot Radiozendamateur

Op dinsdag 20 februari 2018 start Klaas Robers weer met de opleiding tot Radiozendamateur.

Klaas is een bevlogen docent die belangstellenden op een plezierige wijze weet in te wijden in onze mooie hobby. De opleiding bereidt je op een leuke en leerzame wijze grondig voor op het officiele examen Radiozendamateur, waarbij er klassikaal wordt lesgegeven aan jong en oud.

Een technische vooropleiding is zeker niet nodig, het feit dat je belangstelling hebt voor de hobby, gecombineerd met een beetje inzicht, is over het algemeen ruim voldoende basis voor Klaas om jou alle basisbeginselen van de electrotechniek en hoogfrequent techniek bij te brengen die nodig zijn om succesvol examen te kunnen doen. Uiteraard is er veel aandacht voor veiligheid en praktijkvoorbeelden!

De lessen worden op dinsdagavonden van 20:00-21:00 uur gegeven in wijkgebouw ‘t-Slot aan het Kastelenplein te Eindhoven.

De opleiding is gratis toegangkelijk, en staat ook open voor belangstellenden die (nog) geen lid zijn van de VERON.

Als je belangstelling hebt neem dan contact met ons op via het contactformulier.

 

Zelfbouw tentoonstelling juni 2017

Ook dit jaar hebben we de leden in de afdeling weer gevraagd te laten zien welke zelfbouw activiteit er is. Het aantal opstellingen was dit keer niet zo groot, maar de varieteit was dat des te meer. Van een Nixiebuisjes klok, een RTTY convertor en een DVmini opstelling tot en met een magnetic loop en een bijzonder opgebouwde morse sleutel/pieper.

Ik zou zeggen: de plaatjes zeggen meer dan 1000 woorden…

PE1MIX – een huishoudelijke vergadering, een 10GHz WebSDR en een gouden speld

Om de huishoudelijke vergadering aangenamer te maken, worden deze avonden in onze afdeling vaak aangevuld met een presentatie of lezing. Op 23 januari 2017 wilden we graag een lezing hebben over de redelijk unieke 10 GHz WebSDR (zie ook http://hhertz.org/) die onze afdeling sinds enige tijd rijk is. Na wat gemanouvreer hebben we het voor elkaar gekregen om deze lezing te laten verzorgen door ons afdelingslid Eric PE1MIX, omdat Rob PE1ITR verhinderd leek.

De huishoudelijke vergadering verliep zoals verwacht, zelfs de procedure voor het vooraf schriftelijk indienen van voorstellen voor de VerenigingsRaad later in het jaar bleek te werken.

Aan het eind van de vergadering was bijna het moment aangebroken voor Eric om zijn 10GHz WebSDR presentatie te beginnen, toen onze voorzitter Henk PA3GUO zich richtte tot Eric-Jan PA3CEV. De samenkomst kreeg plots een heel andere wending toen Eric-Jan het woord nam en een korte presentatie gaf, waarin de verdiensten van Eric PE1MIX voor de Veron, Scouting, en radioamateurs in het algemeen werd langsgelopen, zelfs ondersteund door de nodige foto’s. Wat Eric, die nog wat onwetend om zich heen zat te kijken, nog niet wist was dat zijn vrouw en dochters ondertussen ook achterin de zaal waren aangeschoven. De ontknoping kwam in de conclusie waarin Eric-Jan die ook de landelijk secretaris van het Veron hoofdbestuur is vertelde dat al deze bijdragen van Eric er toe hadden geleid dat het hoofdbestuur hem daarvoor wilde onderscheiden met een Gouden Speld. Onder luid applaus vanuit de aanwezige afdelingsleden stond Eric op, en zag toen tot zijn verbazing dat ook de rest van zijn gezin getuige waren geweest van deze mooie gebeurtenis. Behalve de gouden speld voor Eric was er natuurlijk ook een kleine attentie voor Eric’s vrouw en dochters.

Na de pauze heeft Eric PE1MIX toen alsnog de presentatie over de 10GHz WebSDR gegeven, toen bleek ook plots dat Rob die avond niet zo heel erg verhinderd was 🙂

Voor allen die deze avond gemist hebben staan hieronder een aantal foto’s en ook de presentatie 3cm_WebSDR van die Eric heeft gegeven. Van in-siders heb ik begrepen dat het nog een poosje heeft geduurd voordat Eric zich volledig realiseerde wat hem deze avond was overkomen 🙂

Zelfbouw tentoonstelling A13

Ook deze zelfbouwtentoonstelling trok weer weer erg veel kijkers! Grote belangstelling was er voor de vele bouwers die enthousiast vertelden over hun projecten. Antennes, digital TV zenders, SSTV ontvangers, Arduino controllers en de aankondiging van een nieuw bouwproject (bandpass filters).

Op de foto’s hieronder is een impressie van de avond te zien.

zelfbouw_2016_1 zelfbouw_2016_2 zelfbouw_2016_5 zelfbouw_2016_6 zelfbouw_2016_7 zelfbouw_2016_8 zelfbouw_2016_3zelfbouw_2016_4zelfbouw_2016_11zelfbouw_2016_13zelfbouw_2016_9zelfbouw_2016_10zelfbouw_2016_12

 

ATV, hoe begin je ermee?

Op 23 mei 2016 hebben Rick PE2AAB, Henk PA3GUO en Joris PE1GLX laten zien wat er nodig is om te beginnen met ATV.PE2AAB_ATV_3

Hun presentatie laat mooi zien wat er nodig is, inclusief de afhankelijkheid/beschikbaarheid van modules.

 

A13 flitslezingen

Op 25 april 2016 hebben we voor de eerste keer een serie A13 flitslezingen gedaan.

Bij de A13 flitslezingen wordt de snelheid van een lezing enorm opgevoerd: veel informatie, flitsend, snel, kort, bondig. Tijdens de lezingen gaan we niet diep in op een onderwerp: we willen prikkelen & de zaal uitdagen. Uitdiepen & napraten kan: na afloop.

flits_25APR2016_15mins

Elke flitslezing duurt maximaal 15 minuten, inclusief intro, vragen en afsluiting. Meteen daarna begint de volgende flitslezing, dus uitloop/napraten/etc. kan wel, maar ná afloop (als alle lezingen klaar zijn). We hebben deze eerste keer 5 flitslezingen, met een grote diversiteit aan onderwerpen. Na afloop is er ruim tijd om uitgebreid na te praten, demo’s te bekijken, etc.

De eerste reacties waren zonder twijfel positief, en het ligt voor de hand dit in de toekomst zeker nog eens te herhalen.

 

QRV op 10GHz – Rob flits_25APR2016_QSLHardenberg liet zijn draagbare 10 GHz station zien en vertelde over hoe hij het heeft opgebouwd. Daarbij gaf hij veel bruikbare praktische tips over het maken van verbindingen op deze band.

 

 

 

 

flits_25APR2016_QRV10GHzDe QSL Kaart. Aan de hand van voorbeelden liet onze QSL manager Arno ons op uiterst vermakelijke wijze zien hoe moeilijk het kan zijn de callsigns te ontcijferen die sommige amateurs op hun QSL kaart schrijven: dit kost niet alleen de QSL managers veel tijd, maar betekent ook voor de verzender het risico dat zijn kaart nooit aankomt. Kortom: duidelijk schrijven! Verder gaf Arno veel tips over het ontwerp en invullen van de QSL kaarten.

 

 

 

flits_25APR2016_contestenContesten – Fred PA3HGF gaf een mini-cursus contesten: waar moet je allemaal op letten, maar eigenlijk vooral: hoe leuk en makkelijk is het om mee te doen! Aan bod kwamen onder andere operating practise, apparatuur, contest software en tenslotte natuurlijk: het invullen en versturen van logs.

 

 

 

 

flits_25APR2016_Icom7300ICOM7300 – We hadden het geluk één van de allereerste IC7300 zendontvangers te kunnen bewonderen. Chris PA7U had een heuse HF antenne mee zodat we ook echt konden bekijken hoe mooi deze SDR zendontvanger werkt. Met behulp van een camera en projector kregen we een rondleiding door de vele mogelijkheden en de menu’s van deze nieuwe ICOM set.

 

Presentatie over de eerste repeater bij de Heinrich Hertz stichting

Na de jaarvergadering van de Veron afdeling Eindhoven heeft de Heinrich Hertz stichting een presentatie gedaan over de PI2EHV en PI6EHN (70cm repeater en 23cm repeaeter). Deze presentatie HHertz-repeater-2016 v2 mag als naslag natuurlijk niet ontbreken.

HHertz lezing